איך יראה ראש השנה תשפ”א, מה הכיוון ומה אנו יודעים כעת על המצב באוקראינה ובאומן.
והכי חשוב תפילה מר’ יצחק בריטער לזכות לבוא ולהשתטח בציון רבנו זצ”ל.
“תראה, אני מרגיש בלב אש, כמו צמא למים במדבר לוהט. אני חייב אומן, זה שורש הנביעה של החיים שלי. ברגע שיש טיסות, אני באוויר לרבנו, לקבל אוויר נח וזך לנשמה”, משתף אותנו צדוק דהן, חסיד ברסלב אפוי עד כלות עצמותיו, אשר נוהג לפקוד את ציון רבנו הקדוש כמה פעמים בשנה.
אומן, המכונה בפי הרחוב הברסלבי משכבר הימים “עיר הגעגועים”, כמו מתאמצת עד כלות כוחה להצדיק את הכינוי שדבק בה ומאז פרוץ הקורונה ושיתוק תעופתי בכל רחבי העולם שנולד בעקבות המגפה הארורה, די מצליחה, לצערנו, לעמוד במשימה…
באוקראינה מצביעים על ה-15.6 (כ”ג סיון) כמועד אפשרי לחידוש קווי התעופה הפנימיים והבינלאומיים. לדברי שר התשתיות האוקראיני, מר ולדיסלאב קריקליי, מתקיים בימים אלה ממש דיון על ניסיון חידוש הטיסות מאוקראינה ולתחומה. בשורה מעודדת נוספת שמגיעה מלשכתו של שר התשתיות האוקראיני הינה חידוש תנועת הרכבות במדינה שאמורה, אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, לצאת לדרך ב-1.6. אך לצד זה, שר הבריאות המקומי הציע להאריך את הסגר עד ה-22.6 ומסתמן כי הצעתו אכן תתקבל ע”י הפרלמנט האוקראיני. מבולבלים? גם אנחנו. שלא לציטוט, גורמים המעורים בפרטים, מעריכים כי במידה ומגמת החלשות הוירוס בארץ ובאוקראינה תימשכנה בעזרת השם, ניתן יהיה להגיע לציון רבנו הקדוש באוקראינה בעוד כחודש, כאשר “יוקראיין איירליינס” אמורה להיות הראשונה אשר “תשבור את הקרח”. אך בשורה התחתונה, אף אחד לא לוקח על עצמו את המשימה לעשות סדר בבלאגן ולנו התחושה כי מי שמדבר לא יודע ומי שיודע לא מדבר.
חיים חזין, מבכירי העסקנים של הקהילה היהודית באומן, אשר מתגורר בעיר הגעגועים כבר 8 שנים, דובר את השפה המקומית וחי את השטח גם הוא מתייחס לנושא ונותן פן נוסף לנזקי המגפה: “עבורנו, בעלי עסקים ובפרט המלונות באומן, התקופה הזו מאוד קשה. זה לא קל בלשון המעטה. יש פה סוג של קריסה. לכן חשוב לי לפנות לאנ”ש בקריאה לבוא לכאן בהמוניהם כשהגבול ייפתח. נהיה חכמים יותר ב-15.6, עד אז נצטרך להתפלל ולקוות לבשורות טובות”.
העיתונאי הישראלי, אדוארד דוקס, כתב עצמאי מטעם “ידיעות אחרונות” ואתר האינטרנט “ynet” באוקראינה, אשר בכובעו השני משמש כמורה דרך מוסמך עבור תיירים ישראלים באוקראינה, גם הוא לא ידע לסמן תאריך מדוייק, אם כי סיפק את הערכתו: “גם אם זה יהיה באופן חלקי, אני מאמין שטיסות בינלאומיות יתחדשו במהלך הקיץ הקרוב”.
יש לזכור כי אוקראינה היא המדינה השניה בגודלה באירופה, אשר משופעת מקומות כפריים נטולי אור זרקורים של התקשורת, דבר אשר מקשה לעקוב אחר התפשטות הוירוס באופן מדוייק וסטטיסטי, בדומה לישראל. המגמה המסתמנת היום מגלה כי מערב המדינה, הסמוך לגבול עם פולין, סלובקיה, הונגריה ורומניה, ניזוק מהמגפה בצורה רצינית יותר ממרכזה, שם ממוקמת אומן, מחוז חפצנו. תושבים באומן יודעים לספר כי החיים ב”עיר הגעגועים” שבים אט-אט לשגרה. השוק פתוח וכך גם מרבית החנויות. למעשה, הסגר הופך להיות מורגש פחות ופחות. חייבים לזכור כי כלכלתה הרעועה של אוקראינה לא תוכל למתוח יותר מדי את החבל ונראה כי בפרלמנט האוקראיני- “הדומה” מודעים לכך היטב. הגדיל לעשות ראש עיריית צ’רקסי ,אנטולי בונדרנקו, כשבניגוד להוראת הממשלה, החליט בצעד דרמטי להסיר את הסגר בעירו, בטענה כי תושביה אינם מסוגלים לעמוד בו כלכלית. סדקים במדיניות הסגר והלחץ לחזור לשגרה, יהוו לבטח משקל לא קטן בהחלטת הממשלה האוקראינית לחזור מהר ככל האפשר לשגרה ובין היתר להחזיר גם את התעופה למסלול, תרתי משמע.
בעמותת “איחוד ברסלב באומן” מגלים אופטימיות רבה בקיום הקיבוץ של ראש השנה הקרוב ופועלים ביתר שאת בעיניין. להערכת ראשי העמותה, ניתן יהיה להגיע לאומן אף לפני ר”ה ועל כן עלינו להרבות בתפילה ותחינה שנזכה לכך בקרוב ממש.